25. juni 2015

Mitt mantra om dagen...Ikke la italienske tregheter og merkverdigheter, ødelegge for fine sommer dager !

Så hva er det som er dumt ved Italia ? Vel, her er ett eksempel vi sliter med for ente gang de siste 5-6 årene.

Her kommer kortversjonen, for denne storyen går over flere år.
Vi solgte en boble i 2009, kjøpt i sin tid i Montefiascone og solgte igjen til en annen bil butikk enn hvor vi kjøpte. De kjøpte bilen av oss, og vi fikk salgsmelding og penger. End of story, tenkte vi !

Men, dette var selvsagt altfor kjapt og greit -  for Italia å være ! Så dette var bare begynnelsen på marerittet !

Var vel ett halvt år senere, hvor bøter begynte å komme i postkassen vår. Bøtene i Italia er på flere sider, og tettskrevet brev. Altså dette må vi få oversatt (betaler for dette) - vi gikk til bilfirma som hadde kjøpt bilen, som beklaget seg at de hadde "glemt" å få bilen registret til ny eier, altså bilforretningen hadde aldri registrert den på seg...solgt den videre, og da ennå i min kjæres navn. (Tro om dette er helt vanlig kutyme i Italia?) Med andre ord, vi hadde jo sikkert blitt lurt her.....

Viste seg at han nye eieren, som vi ennå ikke har greid å få vite navnet på, kjørte titt og ofte innom Roma by, der hvor det ikke var lov å kjøre.

For å oppsummere raskt, det kom etterhvert bæreposer levert av postmannen, med ja, du gjettet det, BØTER ! Jeg sluttet å telle da vi hadde mottatt over 50 stk !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Dette er endel år siden, og vi tok den enorme jobben med tolk (igjen betale for dette) med å få skrevet brev til hvert politidistrikt med dokumentasjon at bilen var solgt m.m. For det er forskjellige distrikter som utstedte bøtene, ettersom hvor denne karen kjørte ulovlig. Ikke ett samlet stedet dette kunne sendes til.

Bøtene hadde kommet opp i tilsammen ca Kr 50.000,- og vi fikk endelig unna vel 30.000,- som ble slettet, eller hva nå som skjedde med de.....tolken vår hadde også x antall møter hos de vi ville kalle kemnerkontoret / inkasso firmaer. Så får 1 år siden, trodde vi saken var ut av verden, den hadde jo pågått endel år kan man si....

Men, neida, igjen kom det to rekommandert brev denne uken, om at min kjære skylder kr. 18.000,- i bøter,..... igjen går vår meget tålmodige tolk for oss til kontoret (inkasso firma) som har utstedt dette her, og viser metervis med dokumentasjon - men, niks det hjelper ikke. ..?!?! Noe jeg som ett oppegående menneske ikke kan forstå, men vi er i Italia, og de er jo berømte for sitt byråkratisk tungvinte system.

Saken står nå slik: 
Vi har fått trussel om at vår nåværende bil - vil bli konfiskert HVIS vi blir tatt kjørende i Roma by !(vel, dette gjør vi svært sjelden, og så tregt som alt virker i Italia, som vår tolk sa, vil neppe dette bli effektivisert før om ett år, men den sjansen tar selvsagt ikke en utlending sjans på)

Hva må vi så gjøre? 

Vi har gjort alt vi kan for å bevise at dette, var ikke vår bil på det aktuelle tidspunktet...osv...osv...
Så da har vi fått forklart at VI må ta kontakt med retten og en dommer, som skal utstedte noe dokumentasjon (aner ikke helt hva) men, som gjør at saken får en henstand...inntil...hva, lurer jeg på? Spørs om ikke vi må engasjere en advokat, noe vi ikke trodde skulle være nødvendig, sånn vi så det - var det liksom ikke noe tvil hva som hadde skjedd her. Men, sånn er det ikke i Italia.

Føler meg så urettferdig behandlet, og lei meg over hvor håpløst denne saken er, og at det her i Italia, er VI som hele tiden må bevise vår uskyld, på noe som overhodet vi ikke har gjort engang.....? 

Men, likevel hjelper det ikke? Noe jeg virkelig har problemer med å forstå. At de som sender ut disse kravene gang på gang, og ingen noterer noe sted at dette har blitt klagd på sikkert 5 ganger? Tror de likevel at vi kommer til å betale? Istedenfor å bruke energi på dagens eier av bilen. Er liksom helt ulogisk for meg.

For ikke å snakke om hvor mye penger vi alt har brukt på dette ?!? 

Jaja, må ikke la dette ødelegge Italia-livet vårt, og bor man såpass mye her - må vel vi også oppleve dritt saker.... 

Til sammenligning, hadde tolken vår i køen på inkassofirmaet snakket med en eldre damen, som var helt på gråten. Fordi, de hadde solgt farens bil for 3 år siden, og likevel fikk de hvert år tilsendt årsavgiften? Grunn: De hadde ennå ikke registrert bilens nye eier? 

Jeg har forstått det dit hen, at det er IKKE ett felles bil register for hele Italia, sånn som vi har i Norge...det finnes mange. Men hva gjør de tro? For de omregistrer ihvertfall ikke at biler skifter eiere, det er jo sikkert og visst.

PS. glemte i farten å fortelle, at bil firma som kjøpte bilen - de gikk selvsagt konk for 2-3 år siden ! Bare for å gjøre det hele ennå mere komplisert....for de gutta,er jo forduftet !!

Notat til meg selv:
Husk kjøp aldri bil i Italia !
Gjør som sist, kjøp bil i Tyskland, få den omregistrert på Sicilia, nærmere bestemt Palermo, tar kun 3 dager - snakk om effektivitet ! Istedenfor 3 år ! Okey, koster 3 ganger'n, men det funket. Ulempen var at Palermo....trigger likningmyndighetene her, de trodde min kjære var tilknyttet til  m a f i a ...men, det er en annen historie...en annen gang....

9 kommentarer:

Sylvia sa...

Herligheten Helen. For et rot!
Man blir jo bare helt matt av sånnt!
Er det en mulighet for dere å anmelde bilfirmaet dere solgte bilen sin tro? Det er jo DE som i utgangspunktet ikke har gjort jobben sin ( med registreringen av ny eier ) så kan heller DE overta hele sulamitten med inkassokrav og bøter!!!!!
Man blir ganske maktesløs når det er så tungrådd byråkrati.
Så får du heller ha til overskrift: KEEP CALM AND CARRY ON!
Lykke til
Klem

Vivian Rivenes sa...

Huff, dette var kjedelige greier!! Vi hadde en noe liknende situasjon, om enn mye rimeligere for en stund siden. Min svigerinne(Pieros søster) hadde en bil som var registrert i min svigermors navn. Så døde desverre min svigerinne, og bilen ble overtatt av hennes samboer. Han skulle omregistrere bilen på seg, men dette ble aldri gjort. Dermed fikk min svigermor krav om å betale il Bollo som vel kan sammenlignes med norges veiavgift hvert år. Det kom heldigvis ikke så mange bøter. Til slutt fikk vi vite at det finnes et skjema som heter PERDITA DI POSSESO, som alltid er et dokument som attesterer at du ikke lenger er ansvarlig for bilen UANSETT om ny eier ikke foretar omregistrering. Dette koster rundt 60 euro mener jeg å huske å fåes hos L'ACI (der man betaler il bollo og foretar omregistrering). Inntil omregistrering eller utstedelse av perdita di possesso er dessverre den bilen står registrert på ansvarlig for alle bøter, bollo etc som bilen forårsaker. Derfor er det en del som spekulerer i dette,og det har nok både bilforettningen og den neste eieren gjort i dette tilfelle. La meg også legge til at mange advokater dessverre også er noen luringer... Håper det løser seg!

Vivian Rivenes sa...

PERDITA DI POSSESSO som er et dokument.. Ikke alltid er et dokument:) Gikk litt fort i svingene her.

Fru Tunheim sa...

For et styr Helen...nå har jeg helt vond av dere. Det skjer alltid noe. Og dette her er toppen av frekkhet og urettferdighet.

Fru Tunheim sa...

Og jeg lurer på hvorfor dine kommentarer hos meg noen ganger forsvinner...merkelig. Kommentarer på eldre innlegg må jeg godkjenne, men det er bare fordi jeg har valgt det slik så jeg ikke skal overse noen.

Elisabeth sa...

Ærre muuuuuulig lissom??? Jiiises, hadde ikke hatt tålmodighet til slikt. Stakkars dere. Nei alt nok ikke bare rosenrødt der sør. Håper det nå er ute av verden.

Kjersti sa...

Helt vanvittig, utrolig att det går an! Stakkars dere! Jeg håper dere nå har rolige dager med sol, varme, god mat og drikke. Det ser ut som vi endelig skal få litt smak av skikkelig sommer her hjemme også, og jeg ser veldig fram til det!

Hobbybruket sa...

Uff, noe så frustrerende. Jeg føler virkelig med dere og håper at denne historien snart får en slutt for deres del.

Anonym sa...

OH MY GOODNESS....IS IT POSSIBLE??????
Almost unbelievable that this could happen!!! It really does sound like a never ending story...but let us hope that it will soon end for good!!!
At least now you know that you must NEVER sell a car in Italy ever again!