17. desember 2013

Julebaksten så langt........

...... ferdigkjøpt pepperkake deig, som har blitt omgjort til fine små griser, hjerter og pepperkakedamer. Er det noen, som lager pepperkakedeigen selv lenger, tro?

Så fikk jeg den geniale ideen (virket smart da jeg tenkte det ut) at jeg hadde lyst til å lage mine egne serina kaker, første gang i historien, ikke bare støtte Samsons.

Oppskrift var funnet og det virket da ganske enkelt, så hva kunne da gå galt?

På vei inn i ovnen, ser de da fremdeles ganske gjenkjennlige ut, ikke sant? Sto så fint beskrevet, på størrelse med en hasselnøtt, runde og klemmes med en gaffel, alt så langt - vel og bra, til og med litt perlesukker på toppen:


Her oppskriften til venstre og mine som kom ut av ovnen til høyre, det var noe som ikke stemte her....de lignet ikke på bildet, i det hele tatt !!


Mine, var flate som pannekaker, og lignet på sånne havreflakkjeks...vet du hva jeg mener? Vel mine serina kaker så akkurat sånn ut, men det er ikke havre i disse altså:


Som alltid når bake resultatet mitt blir totalt mislykket blir jeg - ja, jeg innrømmer det - litt sur, bare litt altså, og mitt gode humør forsvinner som dugg for solen...... min kjære vandrer da litt nervøs omkring, og spør som han så mange ganger før har spurt....:

"Kan du ikke slutte å prøve deg med denne bakingen din Helen? Vær så snill....du blir så dårlig humør av det."

Jeg hører med ett halv øre, mens jeg studerer oppskriften igjen, for ente gang, og kan ikke skjønne hva som har gått galt?

Alt er gjort riktig til punkt og prikke, hadde til og med satt smøret ut, så det skulle få denne romtemperaturen den skal ha...kanskje litt vel varmt i rommet? Var kanskje litt vel mykt? Har det noe å si tro?


Mens, jeg funderer over dette med smøret, sier jeg høyt:
"Jeg tror det er noe galt med ovnen min?"

Hvorpå jeg får til svar:
"Nei, Helen det er ikke noe galt med ovnen din, forrige huset vårt hadde du en helt ny flott Miele ovn, og samme skjedde der, husker du ikke det?"

Nei, jeg ville vel ikke huske det, men svarte istedefor:

"Jeg har ihvertfall greid å skålde mandlene, og skal la de tørke i ett par dager, for det har jeg lest på en blogg, også skal jeg lage marsipan på torsdag !"

Det må jeg da kunne greie å få til?


Har aldri laget marsipan før, men fikk så lyst, og det høres så lett ut !!

Min kjære spør med litt bekymret mine: "Er du sikker på at det er en god ide, Helen?

Mens han tok seg en liten akevitt, og fortsetter med at Samson har også veldig god marsipan, og vi skal jo inn til Oslo denne uken, og syns jeg skulle dra innom dit og kjøpe marsipan, og kanskje serina kaker også?

Vi får se.................. :)

En ting er ihvertfall sikkert, det blir som det alltid har vært hos meg, ikke sju slag i huset !!

8 kommentarer:

Sylvia sa...

Pepperkake-deigen baker jeg selv!!!!
Min er nemlig hemmelig, fra et gammelt bakeri i Telemark , og de smaker som karameller med julesmak. Men i år ble de litt mørke, og ser litt rare ut, men de smaker himmelsk. Har alt spist opp en boks, kremt.

Synes synd på deg som ikke får til bakingen. Men innsatsen din er ikke å klage på.
Det jeg tenkte først, da jeg så kakene dine, var at deigen kanskje skilte seg, da du bakte den( selv om du hadde temperert smøret)
Kanskje du skal flytte brettet et hakk opp?

Jeg kan være enig med deg at " det er ovnen det er noe galt med". Jeg har en tre år gammel ovn, men den steker annerledes enn den jeg hadde før. Og dermed blir resultatet annerledes også.
Jeg har bestemt meg for å bli kjent med ovnen min, så vil det nok gå bedre. Det betyr at jeg baker noe hver uke. Jeg elsker jo å bake, vet du ;)

Marsipan har jeg aldri giddet å lage selv. Den er god nok, den som man kjøper. Jeg kjøpte Odense fersk marsipan og myk nougat, og laget små firkanter som jeg pyntet med valnøtt. Ser proffe nok ut, de. Og de er veeeeldig gode, nam nam.

Ønsker deg lykke til med julebaksten. Jeg har kun laget pepperkaker i år. Det får holde lenge, siden det omtrent bare er meg som spiser kaker, uff.
Klem

Anonym sa...

I'm sure your "serina kaker" will taste lovely!
Good luck with the marzipan...you are adventurous this Christmas with your baking I must say!!!
Keep Calm and Drink Tea!!!

Fru Tunheim sa...

Uff..stakkars deg, Helen. Jeg får rett og slett litt vondt av deg med de Serinakakene. Ikke skjønner jeg hvorfor de blir sånn. Marsipanen får du garantert til. Kok en grøt av 1 dl melk og 3 ts mel og avkjøl grøten. Mal mandlene med håndkvern en gang, bland inn lik mengde melis som vekten av mandlene og mal alt en gang til. Bland inn eggehvite (jeg rører min litt med gaffel først) og tilsett så mye grøt som du trenger til å få passe konsistens på marsipanen. Til 250 g mandler bruker jeg 250 g melis og en eggehvite + kanskje ca 1 ts grøt. Grøten gjør marsipanen god å jobbe med. Dette kommer til å gå veien vet du!

Og du, den neglelakken er fantastisk. Jeg er helt betatt av den. Den sitter så fint og holder seg fin i nesten en uke...og fargene er bare nydelige!

Åshild sa...

Til tross for at Serinakaker ser enkelt ut å lage, så er de slett ikke det. Det har ingen betydning om hvor bløtt smøret var bare det ikke var smeltet. Jeg tror heller at du skulle ha eltet inn litt mer mel.

Jeg lager også pepperkakedeig/sirupssnippdeig selv og den er ikke hemmelig: http://gardsjul.blogspot.no/search/label/Pepperkaker Jeg lager marsipan på en veldig enkel måte. Den blir dessuten glutenfri som ofte viktig når så mange har cøliaki:http://gardsjul.blogspot.no/search/label/Marsipan

Bente sa...

Helen, jeg sier som Terje. Du må kjøpe kakene så du ikke mister ditt gode humør. Men det er nok ovnen det er noe g alt med, for kakene ser så fine ut før steking.
Marsipan kjøper jeg, Odense marsipankake er god. Pepperkaker baker jeg ikke, det er ikke noe for meg. Er heller ikke glad i smaken.
Ha en fin kveld med klubben.

Elisabeth sa...

En ting er sikkert her i huset også - det blir ikke sju slag. Årsak: Det blir så lite spist. Jeg syns det er for ille å bake til småfuglene eller matavfallet utpå vinteren. Nei da vil jeg heller bruke tid og penger til noe annet.
Men dritt altså, når du bestemmer deg og vil gjøre noe ekstra, så blir småkakene blir mislykket. Gjenkjenner følelsen - man blir sur. Så enig med Terje, mye godt å få kjøpt.

God førjulshelg, kjære du. Her har juleferien startet. Juhuu, to uker ferie!!!

Elisabeth sa...

Vet du, jeg lager heller en god dessert enn alle disse tørre kakene på bordet.
Tvi tvi med marsipanlaging. Det fikser du!!

Maliva`s verden sa...

Du imponerer Helen, så flink du er. Skjønner godt at dere drar hjem til Norge i julen, jeg nyter hver dag som du helt sikkert skjønner. God jul til deg og dine, og et spennende nytt år ønsker jeg deg. Juleklem fra meg