5. mai 2013

Har du hørt om Pasolini ::?

Nei, ikke jeg heller, til stor undring bland italiener'ne ! Som jeg sa litt forsiktig, han er vel kanskje ikke oversatt til norsk? (samt han hadde sin glanstid på 1970 tallet, og da var jeg jo kun 5 år)

Men, jeg fikk jo vite litt mer på denne utflukten, en fin søndag 5 mai. Vi skulle besøke eiendommen til avdøde Pier Paolo Pasolini i Chia. 

Pasolin ble født 5 mars 1922 i Bologna, drept 2 november 1975 i Ostia. Han var en italiens filmskaper  og kjent forfatter i Italia.

Fra der hvor bilen parkeres, er det et godt stykke innover en skogsvei vårt følge går. Jada, vi er en liten gjeng 8 personer. Vi kjente 2 av de som var med.

Etter lengre enn langt, så vi dette høyreiste tårnet åpenbare seg:

Stor jernport, som idag var åpenet, gikk vi gjennom ....

...og dette synet møtte oss:

Det har da fra gamle tider må ha vært en borg her, stort sett ruiner igjen, og det store tårnet. På den store eiendommen, bar det også en mindre lite tårn, som vi skulle utforske nærmere:

Bal dette tårnet var det bygget på en liten bolig, og dette hadde da vært Pasolinis atelie/skrivestue. Dessverre var det ikke mulig å titte inn. Grunnen var at det er fremdeles i privat eie, men ingen bor her idag:

Under ett stort tuntre, sto disse gitarene oppstilt.

Det skulle være en amatær forestilling. Hvor de sang, og leste opp tekster fra noe jeg innbiller meg var fra en av hans bøker....

Dessverre, er det vanskelig å skjønne en slik forestilling som også ble fremført på napolitansk dialekt, fikk jeg vite, ikke at jeg hadde vel skjønt noe særlig mer om det var "bokmål" italiensk....haha

Men, det var fint gitarspill, i vakre omgivlser, og lidenskapelig synging:

Vi var vel et lite publikum på ca. 30 personer tenker jeg. Etterpå ble det servert te og kjeks.


Stor applaus fikk de ! Jeg satt å smilte for meg selv, mens jeg hvisket til min kjære, det eneste jeg skjønt de snakket noe om fisker'n, fisk, mat, og Garibaldi, hvorpå han begynner å le og sier; samme her !

Litt mer info om rebellen Pasolini:

Typiske hovedkarakterer i filmene hans er mennesker på siden av det moderne samfunnet, sosialt utstøtte og opprørere. Pasolini foretrakk derfor å benytte amatører heller enn profesjonelle skuespillere, og mange av filmene hans ble filmet på steder fjernt fra den moderne sivilisasjonen.

Den underliggende samfunnskritikken som preger så mange av filmene hans, medlemskapet i Det italienske kommunistiske parti (PCI), samt at han tidlig sto frem som homofil, førte til at Pasolini etterhvert ble en høyst kontroversiell kunstner. Det er spekuleres derfor fremdeles omkring årsaken til at han ble drept.

Nysgjerrig på å lese ennå mer om han? Noe jeg måtte gjøre, se her !

Ingen kommentarer: